Soke Vlado Schmidt

1929. október 28-án született Berlinben, majd családjával Hamburgba költöztek. Apja német, édesanyja horvát származású.


Vlado nyolcévesen kalandvágyból megszökött otthonról. Hamburgban potyautasként elrejtőzött egy Bombaybe induló hajón. A két hónapos út alatt, mint "hajósinast" a konyhára osztották be. A hajó konyhafőnöke a Borneón honos Pencak Silat harcművészetre oktatta. (1938.) Indiában megszökött a hajóról és két évig az utcagyerekek között élt a tengerparton. Elkapták és visszavitték Németországba. (1940)


A II. világháború első éveiben közelharc oktatást kapott. A "German Close Combat" kiképzést kapta, ami a frontszolgálatra képezte ki a fiatalokat.
1943-ban Ausztriában (Stockerau-ban, Bécs mellett) boxolni tanult.


A háború alatt a Wehrmachthoz sorozták sorkatonaként, majd a családdal Zágrábba költöztek, ahol az édesapja tolmácsként dolgozott.

A háború végén partizánok fogságába kerültek. Az apját kivégezték, az édesanyjának sikerült megszöknie. Vlado-t egy másik táborban hosszú ideig fogva tartották Precko-ban (Jugoszlávia - 1946-48) Több alkalommal is szökést kísérelt meg. A szökési kísérletek miatt börtönbe szállították. A fogság évei alatt megtanulta, hogy a kenyérből is fegyvert lehet készíteni, hogyan lesz a kanálból kés, hogyan lehet cukros vízzel láthatatlan üzeneteket írni, megtanulta a morse abc-t és miként használhatóak önvédelemre a fém evőeszközök, tálak... A börtönből egy év és kilenc hónap múlva Olaszországba szökött. (1950)

Tovább

 

Vlado Schmidt